Csengetési rend


 
1. óra 800-845
2. óra 900-945
3. óra 955-1040
4. óra 1100-1145
5. óra 1155-1240
6. óra 1245-1330
7. óra 1335-1420
8. óra 1430-1515
9. óra 1520-1605


<<  December 2023  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Selyemréti Iskola: DSCF5625 2 - indafoto.hu

 

Selyemréti Iskola: tehetsegpont - indafoto.hu

Selyemréti Iskola: tehetsegpont - indafoto.hu


EFOP 3.2.3 Digitális környezet a köznevelésben

Református Értéktermő

REFORMÁTUS ORSZÁGOS ÉRTÉKTERMŐ TEHETSÉGKÖZPONT

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
Saturday, 23 January 2016 17:08

 Észak-MAgyarország

2016. január 23.

„Ne akarjunk emberebbek lenni még az embernél is”

 

 Szegedi Dezső5

Szegedi Dezső a Selyemréti Iskolában

 

A cigány származású Szegedi Dezső magyar színészként beszélt a diákoknak a magyar kultúráról.

MISKOLC. „Minden művészetek fején a korona: a mi művészetünk, Ellen ki mondana? / Mi szép, mi szép, mi szép a mi föladatunk! / Legyünk büszkék reá, hogy színészek vagyunk. / Csak árny, amit teremt a költőképzelet; /

Mi adjuk meg neki a lelket, életet. / Mi szép, mi szép, mi szép a mi föladatunk! / Legyünk büszkék reá, Hogy színészek vagyunk.”

Petőfi Sándor Színészdal című költeményével fogadták tegnap a magyar kultúra napján Szegedi Dezső színművészt a miskolci Selyemréti Református Általános Iskolában. A Miskolci Nemzeti Színház színésze a jeles napon rendhagyó irodalomóra keretében a magyar (és benne a roma) kultúráról, jeles cigány származású alkotókról és saját hivatásáról, a színészetről is beszélt ifjú hallgatóságának.

Könnyező szemmel indult a beszélgetés, hiszen a több mint három évtizede a színészi pályán tevékenykedő Szegedi Dezső meghatódott a kedves fogadtatástól.

Mindent el lehet érni…

„Volt egy nagyon kedves tanárom az általános iskolában, aki bejött hozzánk és azt mondta, hogy én már semmi más nem leszek a világon, csak pedagógus, magukból viszont még akármi lehet. Tanuljanak mindenkor ennek tudatában…” Szegedi Dezső ezzel az apró anekdotával kezdte mondandóját, hozzátéve, hogy „gyerekek, tudatosuljon bennetek, hogy bármi lehet még belőletek, csak akarni kell és mindent megtenni ennek érde­kében”.

Szegedi Dezső hangsúlyozta, hogy ő maga cigány származású, de amikor a színpadon van, magyar színészként játszik, és nem is akar ilyen módon különbséget tenni magyar és cigány kultúra között, mert mindkettő azoké az embereké, akik itt a Kárpát-medencében együtt élnek még sok más kultúrával.

Beszélt arról is, hogy nem lehet ilyen módon különbséget tenni az emberek között, nagyon fontos, mondta, hogy „ne akarjunk emberebbek lenni még az embernél is”.

Szaniszló Bálint

 

Szegedi Dezső

Szegedi Dezső színész (Miskolc, 1953. január 7.), 1982 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Kisebb, remekbe szabott karakterszerepekben nyújtott alakításai után megtalálták a magyar és a világirodalom legnagyobb prózai és zenész színházi szerepei egyaránt. Mára a társulat többszörösen elismert, kiváló művésze lett.

Néhány az elismerései közül: Miskolc Város Nívódíja 1988, Miniszteri dicséret, A Miskolci Nemzeti Színház díja 1990, Déryné-díj 1998, Jászai-díj 2003, Miskolci Múzsa Díj 2014

 
Diákigazolvány igénylés
Tuesday, 12 January 2016 12:19

 Tisztelt Szülők!

Az oktatási igazolványokkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk önöket.

2016. január 01. napjától a tanulók a diákigazolványt befizetés nélkül is igényelhetnek.

A diákigazolvány megrendelését továbbra is az okmányhivatalnál kell kezdeni, ahol fényképet készítenek a tanulóról, majd ezt az adatlapot kell behozni a titkári irodába.

Kérjük a szülőket, hogy az a tanuló, aki még nem rendelkezik diákigazolvánnyal, pótolja.

 
KISSED BY A MUSE
Wednesday, 16 December 2015 19:17

 (Christmas Party a Selyemréten)

 

Azaz a múzsa csókja elcsattan. Most éppen nem magyarul, hiszen a Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola angol nyelvet tanuló diákjai bemutatója zajlik Christmas Party néven. Sokéves hagyomány, hogy karácsony ünnepére angol nyelvű műsor is készül. „A skótok most nem fukarkodtak, ami a tánclépéseket illeti!” – mondja Soltész Péter tanár, miközben újabb és újabb csoportokat vezényel a színpadra.  És valóban! A skótszoknyás apróságok programjában alig lehetett számolni a tánclépéseket. A sok-sok játék során megelevenednek az angolszász hagyományok. A színjátszás kedvelői Pán Péter és a Piroska és a farkas produkciókban gyönyörködhetnek. Az első osztályosok először lépnek színpadra: a Mikulás rénszarvasainak öltözve énekelnek vidám dalokat. És jön még vers és szalaggyakorlat, szóval sokszínű, hangulatos délután résztvevői lehetünk.

A műsorszámok Bene Ákosné, Berzi István, Gulyás Ágnes, Kovácsné Várhegyi Mónika Dr. Mariska Zoltánné, Soltész Péter tanárok közreműködésével jöttek létre. A gyönyörű díszlet Megulesz Mariann és Nagy Tamás munkája. A technikai hátteret Kóródi Luca és Erdei Gyula biztosította.

 

Szép volt! Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

 -TVÁ-

 

 
KÉT SZARVAS HÚZTA
Saturday, 05 December 2015 18:44

 

Az igazi négylábúakat nehéz lett volna beszerezni, ezért Kaczúr Karina és Senviczky Gabriella tanulók öltötték magukra a derék szarvasok jelmezét, és ők szállították iskolánk aulájába a Mikulást.

Az izgalmas várakozást Megulesz Mariann tanárnő jókedvű műsora tette hangulatossá. Angyalok és krampuszok serege szorgoskodott a közönség szórakoztatásáról. Gyerekek és felnőttek lelkesen énekeltek Kórodi Luca tanuló és Balázs Ágnes Andrea tanárnő vezényletével.

Mikulásunk úgy döntött, hogy ebben az évben senki sem volt rossz, ezért minden osztály ajándékot kapott.

Gulyás Ágnes igazgató bejelentette, hogy további meglepetések is várnak az iskola tanulóira. A csokoládé szökőkútnál hosszú sorok várakoztak. Szintén nagy sikert aratott a tornateremben felállított trambulin.

A Mikulás napi rendezvénnyel nem ért véget a téli ünnepkör. December 10-én délután karácsonyi vásár várja az iskola összes lakóját.

(TVÁ)

   

 
EGYMÁSRA FIGYELNI, EGYÜTT GONDOLKODNI…
Thursday, 05 November 2015 00:00

 

   Minden nap időt kell szakítani, hogy odafigyeljünk egymásra. A feszített munka, a folytonos rohanás erre nem mindig ad lehetőséget. A miskolci Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csendes napot rendezett abból a célból, hogy tanulók és tanárok fokozottabban forduljanak egymás felé, kiszakadva a napi rutinból együtt gondolkodjanak, egyszerűen: együtt legyenek.

   A program a Miskolc-Alsóvárosi Református Egyházközség templomában kezdődött, ahol Dr. Szathmáry Sándorné lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket. Ezt követte az istentisztelet. „Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék…” – idézte Tóth Orsolya iskolalelkész a Szentírás szövegét. A világosság bennünk van, de ahhoz, hogy világítani tudjunk, oda kell figyelni társainkra.

   Visszatérve az iskolába a reformáció üzenetéről kaptunk információkat. Legfontosabb a megújulás nap mint nap. A változtatás igénye mindig jelen volt a bátor emberekben. Példaképpen Robin Hood történetét követhették a tanulók a közös filmnézés alkalmával.

   A felkészülés és ráhangolódás után minden osztály elvonult, hogy osztályfőnökeik irányításával megbeszéljék a látottakat, hallottakat. A közös gondolkodás eredményét rajzban, előadásban rögzítették. A nap zárásakor minden osztály előadta gondolatait, számukra mit jelent a megújulás. Az eseményeket közös éneklések tarkították.

   Bár aznap nem volt tanulás a szó hagyományos értelmében, mégis hasznosan telt az idő. Gyermek és felnőtt egyaránt megtapasztalhatta, átélhette az együttgondolkodás, az egymásra figyelés nagyszerű élményét. Így lélekben megerősödve folytatódhat a munka.

(TVÁ)

 

 
CSAK EGÉSZSÉGESEN!
Monday, 19 October 2015 00:00

 

Ép testben ép lélek! Ismerjük a klasszikus bölcsességet! De vajon megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy valóban egészségesen éljünk? Értéktelen édességeket, energiaitalokat habzsolunk, lehetőleg fekve, mozgás nélkül, a tabletünket nyomogatva! A miskolci Selyemréti Református Általános Iskola egészségnap rendezésével kívánt hozzájárulni a gyerekek gondolkodásának  megváltoztatásához. Délelőtt két ismert és kiváló sportoló, Ördög Cintia és Szentgyörgyi Rómeó  mozgatta meg az iskola tanulóit. Aerobik, zumba zenék töltötték be az aulát. Délután gyümölcsökből, zöldségekből és magvakból készült salátákat kóstolhattak a nebulók. Közben különböző versenyeken vettek részt. Ha csodát nem is várunk, de valami előrelépést igen. Ha csak pár gyerek fejében hagyott maradandó nyomot a nagyszerű nap, már megérte. Hosszú és folyamatos munka áll még előttünk, hogy az új életforma szokássá váljon, és ne csak egy kiemelt rendezvény kellemes programjává.

(TVÁ)

 

 
e-biblioterápia TÁMOP3313 pályázat
Monday, 07 September 2015 13:00
 

Elindult az e-biblioterápiás tanfolyam a TÁMOP3313 pályázat keretében a 6.a osztály tanulóival IPOD 2 Apple ga 6.a osztály tanulóival IPOD 2 Apple gépeken.  

 

 
« StartPrev212223NextEnd »

Page 22 of 23